Tvrdý sýr recept
Top Recepty, SýrySuroviny na recept
- 1 kg tučného tvarohu (tvaroh v aluminiovém obalu, kostka)
- 1 l farmářského mléka 4% tuku)
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce másla
- sůl
- koření
- bylinky
Postup Tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce rozdrobíme tvaroh, zalijeme mlékem a přivedeme těsně pod bod varu. Přidáme citronovou šťávu (ne citronku!) a hrnec odstavíme z plotny. Mléko se srazí. Celou směs důkladně procedíme přes gázu.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme odkapanou směs, sůl, jedlou sodu - popř. koření, bylinky podle chuti. Zvolna zahříváme, až se směs začne tavit.
Roztavenou směs dáme do libovolné nádoby a necháme tuhnout na chladném místě nejlépe do druhého dne.
Je vynikající a dá se i smažit. A hlavně - neobsahuje tolik chemických přísad jako ten kupovaný.
Z této dávky uděláte cca 400 g tvrdého sýru.