Tvarohový cheesecake recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na korpus:
- 225 g máslových sušenek rozemletých najemno (například Bebe)
- 113 g másla
- 100 g cukru
- 1/4 KL soli
- Náplň:
- 1125 g plnotučného tvarohu
- 350 g krupicového cukru
- 3 PL hladké mouky
- 1 KL jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 KL jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 5 vajec
- 2 žloutky
- 1/2 KL vanilkového extraktu
- Třešňová poleva:
- 250 g vypeckovaných třešní (i zmrazených, ale rozmrazených)
- 2 PL (30 ml) citronové šťávy
- 50 g krupicového cukru
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 120 ml vody
Postup Tvarohový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Korpus: smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
Dortovou formu vel. 24 cm vymažeme máslem a sušenkovou směs vtlačíme na dno a do stran.
Dáme ji do mrazáku, zatímco připravíme náplň.
Náplň: troubu předehřejeme na 250°C.
Tvaroh ušleháme s cukrem a moukou v kuchyňském robotu (nebo ručním mixerem) dohladka.
Přidáme vanilkový extrakt, pak vejce a žloutky, jedno po druhém a šleháme na nízké rychlosti.
Řádně promícháme.
Do větší kulaté pečící formy* (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
Pečeme 15 - 20 minut nebo dokud se dort lehce nenafoukne.
Pak teplotu snížíme na 95°C a pečeme dalších 60 minut.
Dort vyndáme z trouby a okraj dortu ořízneme špičkou nože, abychom uvolnili korpus z formy.
Lehce přikryjeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, potom vychladíme v lednici alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.
Třešňová poleva:
všechny suroviny smícháme ve středně velkém hrnci.
Přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit, vaříme cca 2 - 3 minuty.
Sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout.
Nalijeme na vychlazený dort a necháme znovu vychladnout.
Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.
** Pro variantu klasického New York Style Cheesecaku použijeme smetanový sýr, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová