Tvarohovo-smetanový dortík s barevným želé recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

2 vejce
100 g cukru
100 g polohrubé mouky
Na bílou tvarohovou vrstvu:
250 g tvarohu ve vaničce
250 g kysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Barevné želé:
litr vody s 300 g cukru
70 g sypké želatiny
potravinářské barvy
různé příchutě - citronová, jahodová, ananasová, pomerančová

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve upečeme klasický piškotový korpus, tj. - našleháme žloutky s cukrem a kapkou horké vody,přidáme po částech prosátou mouku a sníh ušlehaný ze dvou bílků a upečeme ve vymazané dortové formě asi 15 minut na 170 st. Na vychladlý korpus nalijeme předem vytvořenou tvarohovou vrstvu s kousky želé.

  2. Na bílou tvarohovou vrstvu promícháme uvedené suroviny a vmícháme na kostky nakrájené barevné želé, nalijeme na upečený a vychladlý piškotový korpus, vložíme do lednice a necháme chladnout do druhého dne.

  3. Barevné želé: Uvaříme litr vody s 300 g cukru, necháme řádně vychladit. Pak do tohoto cukrového rozvaru přidáme 70 g sypké želatiny a necháme nabobtnat. Zatím do čtyř mističek nachystáme po pár kapičkách různé jedlé gelové barvy (nebo použijeme práškové potravinářské barvy, které rozpustíme v ve lžičce vody).

  4. Cukrový rozvar s nabobtnalou želatinou rozehřejeme, až se želatina rozpustí, vlažné rozdělíme do připravených mističek, kápneme do každé různou tresť (příchuť) a necháme vychladit. Já jsem použila do žlutého želé citronovou příchuť, do červeného jahodovou, do zeleného ananasovou, do oranžového pomerančovou. Když je želé v miskách natolik ztuhlé, že se dá krájet, tak ho nakrájíme, vmícháme do tekuté bílé tvarohové vrstvy, nalijeme na piškotový korpus a zchladíme do druhého dne v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!