Tvarohové a povidlové kynuté koláčky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
600 g hladké mouky
30 g droždí
120 g třtinového cukru
350 ml ohřátého mléka
100 g másla
3–4 žloutky (dle velikosti vajíček)
špetka lžičky soli
citronová kůra
vejce na potření
Tvarohová náplň:
2 tvarohy v kostce
3-4 lžíce třtinového cukru
1 vejce
citronová kůra
citronová šťáva
1 lžíce rumu
2 lžíce vanilkového pudinku
Povidlová náplň:
1 sklenice povidel
2-3 lžíce rumu
1/3 balení perníku na strouhání
Drobenka:
polohrubá mouka
třtinový cukr
máslo
(vše ve stejném poměru, cca 100-150 g)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a mícháme, než se rozpustí. Pak zalijeme cca 10 lžícemi teplého mléka, zasypeme lžící mouky a dáme na 10-15 min na teplé místo vzejít kvásek.

  2. Mezitím v míse smícháme zbylou mouku, cukr, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

  3. V mezičase přípravíme náplně a drobenku: 1) tvarohová náplň: tvarohy v kostce smícháme s třtinovým cukrem, vejcem, citronovou kůrou a šťávou, rumem a vanilkovým pudinkem (pokud bude hmota příliš tuhá, můžeme přidat trochu mléka, ale je lepší hustší, aby při pečení nevytékala z koláčků). 2) povidlová náplň: sklenici povidel smícháme s rumem (jak kdo má rád) a zhruba 1/3 balení perníku na strouhání, který si nastrouháme na co nejjemnějším struhadle (opět by náplň měla být spíše hustší - podobné konzistence jako tvaroh). 3) drobenka: smícháme polohrubou mouku, třtinový cukr a máslo.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny, z každé vytvarujeme cca 16-17 kuliček a v dostatečné vzdálenosti je klademe plech vyložený pečícím papírem (dávám jich 12 na jeden větší plech). Dnem skleničky o průměru cca 4-5 cm každou kuličku zploštíme, aby se vytvořily okraje koláčků a ty potřete rozšlehaným vajíčkem. Vnitřek koláčků pak plníme buď tvarohem nebo povidly, případně oběma náplněmi - dospodu koláčků dáme tvaroh a do středu lžičku povidel a nakonec zasypeme drobenkou. Pečeme cca 15-18 min při 150-170°C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!