Tvarohové a povidlové kynuté koláčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 120 g třtinového cukru
- 350 ml ohřátého mléka
- 100 g másla
- 3–4 žloutky (dle velikosti vajíček)
- špetka lžičky soli
- citronová kůra
- vejce na potření
- Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 3-4 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- Povidlová náplň:
- 1 sklenice povidel
- 2-3 lžíce rumu
- 1/3 balení perníku na strouhání
- Drobenka:
- polohrubá mouka
- třtinový cukr
- máslo
- (vše ve stejném poměru, cca 100-150 g)
Postup Tvarohové a povidlové kynuté koláčky
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a mícháme, než se rozpustí. Pak zalijeme cca 10 lžícemi teplého mléka, zasypeme lžící mouky a dáme na 10-15 min na teplé místo vzejít kvásek.
Mezitím v míse smícháme zbylou mouku, cukr, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
V mezičase přípravíme náplně a drobenku: 1) tvarohová náplň: tvarohy v kostce smícháme s třtinovým cukrem, vejcem, citronovou kůrou a šťávou, rumem a vanilkovým pudinkem (pokud bude hmota příliš tuhá, můžeme přidat trochu mléka, ale je lepší hustší, aby při pečení nevytékala z koláčků). 2) povidlová náplň: sklenici povidel smícháme s rumem (jak kdo má rád) a zhruba 1/3 balení perníku na strouhání, který si nastrouháme na co nejjemnějším struhadle (opět by náplň měla být spíše hustší - podobné konzistence jako tvaroh). 3) drobenka: smícháme polohrubou mouku, třtinový cukr a máslo.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny, z každé vytvarujeme cca 16-17 kuliček a v dostatečné vzdálenosti je klademe plech vyložený pečícím papírem (dávám jich 12 na jeden větší plech). Dnem skleničky o průměru cca 4-5 cm každou kuličku zploštíme, aby se vytvořily okraje koláčků a ty potřete rozšlehaným vajíčkem. Vnitřek koláčků pak plníme buď tvarohem nebo povidly, případně oběma náplněmi - dospodu koláčků dáme tvaroh a do středu lžičku povidel a nakonec zasypeme drobenkou. Pečeme cca 15-18 min při 150-170°C dozlatova.