Třešňový koláč z remosky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 40 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- možno přidat trochu citronové kůry
- 1 vejce na potření povrchu koláče před pečením
- Na náplň:
- 400 g čerstvých vypeckovaných třešní
- 20 - 25 g vanilkového pudinku v prášku (podle šťavnatosti ovoce)
- 25 g moučkového cukru - dle potřeby i více
- mletá skořice
- možno přidat i mandlové nudličky apod.
Postup Třešňový koláč z remosky
Postup přípravy receptu
-
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce, mléko a vše v míse zpracujeme do hladké, vláčné, nelepivé, středně tuhé hmoty. Necháme chvíli v chladničce odpočinout.
Pečící mísu remosky vyložíme do třetiny výšky papírem na pečení.(Vystřihneme kolo větší než dno, papír zmuchláme do koule a pak rozprostřeme. Mísu můžeme mírně navlhčit vodou, papír bude lépe držet.) Pak těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl o trochu větší než polovina vyválíme do kulatého tvaru a vložíme na dno remosky a taky uděláme asi třícentimetrový okraj do výšky. Vypeckované třešně smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a skořicí, v jedné vrstvě hustě vedle sebe rozložíme na dno. Druhou, menší polovinu těsta, taktéž vyválíme do kruhu, malou formičkou vykrojíme pár otvorů, aby měla kde unikat pára při pečení a položíme na třešně. Okraje přitiskneme např vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pokud zbyly nějaké odkrojky těsta, tak malou formičkou vypíchneme tvary a koláč vhodně dozdobíme.
Přiklopíme víkem a pečeme zhruba 35 minut. Koláč krájíme až po úplném ztuhnutí.
Pečeno v menší remosce s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.