Třešňový koláč s pudinkem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- trochu citronové kůry
- 1 vejce
- 200 g másla nebo jiného tuku
- Náplň:
- 200 g třešní
- 200 ml vody
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink - prášek
- Na povrch:
- 300 g třešní - dle potřeby
Postup Třešňový koláč s pudinkem
Postup přípravy receptu
-
Mouku a moučkový cukr prosejeme, přidáme vanilkový cukr, kůru, vejce a na menší kousky nakrájený tuk. Zpracujeme na pevné a soudržné těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na cca hodinu odležet.
200 g třešní omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Přidáme vodu, rozmixujeme je a smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem. Za stálého míchání přivedeme k varu a cca 2 minuty povaříme. Necháme mírně vychladnout, občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Z těsta oddělíme díl na šneka, bude to zruba 1/4 až 1/3 z celkového množství. Těsto rozvalíme na plát a vložíme do středně velké koláčové formy (26 - 27 cm), vytvoříme i okraje. Z odloženého těsta vyválíme dlouhý pramen, který stočíme do tvaru šneka na už připravené těsto do formy.
Pudink promícháme a vložíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naplníme připraveného šneka. Na povrch pudinku rozložíme vypeckované třešně a mírně zatlačíme.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut při 180°C. Po upečení necháme ve formě důkladně vychladnout. Povrch pak můžeme jemně pocukrovat.