Tradiční koláče recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

Koláče:
1/2 kg polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce (plnotučné) sojové či cizrnové mouky
1 lžíce lahudkového droždí (tebi - můžete vynechat)
100 gr rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 sáček sušeného droždí nebo 25 gr čerstvého droždí
85 gr cukru + 1 pytlíček vanilkového cukru
1/4 litru sojového či jiného rostlinného mléka
Náplň:
čerstvé ovoce:
švestky
meruňky
borůvky
rybíz
ostružiny
jablka - ta můžou být mírně povařená
povidla
tvarohová náplň:
250 gr dobrého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Alpro soya)
65 gr kešu natural
30 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
kůra a šťáva z jednoho citronu
cukr moučka dle chuti
Na ozdobu mandle
rozinky namočené v rumu
(drobenka apod.)

Postup přípravy receptu

  1. Pokud používáte čerstvé droždí, udělejte kvásek. Droždí nadrobte do misky, přidejte část teplého mléka (cca 40*C) a trochu cukru. Rozmíchejte, zasypte moukou a nechte vzejít na teplém místě. Mezitím smíchejte suché ingredience, rozpusťte tuk a smíchejte ho se zbytkem mléka (opět - směs nesmí být příliš horká ani studená).

  2. Do suchých ingrediencí střídavě vmíchávejte kvásek a tuk s mlékem. Vařečkou vypracujte hladké těsto, poté ho ještě rukama prodělejte na vále. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho se sypkými i grediencemi a do nich zapracujte vlažné tekuté. Nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.

  3. Mezi tím připravte náplně. Ovoce nakrájejte na tenké proužky, připravte rozinky a drobenku.

  4. Kešu rozmixujte na pastu, přidejte ostatní ingredience na tvarohovou náplň a dobře rozmixujte. Nechte zruhnout v lednici.

  5. Z vykynutého těsta uždibujte asi 50 gr kousky, udělejte z nich zploštělou kuličku a dnem skleničky do nich vytlačte prohlubeň.

  6. Naplňte náplněmi, ozdobte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180°C asi 20 - 25 minut.

  7. Okraje koláčků můžete před pečením potřít rostlinným mlékem či smetanou.

  8. Skladujte pod utěrkou či ve volně uzavřené nádobě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!