Tradiční koláče recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- Koláče:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 vrchovaté lžíce (plnotučné) sojové či cizrnové mouky
- 1 lžíce lahudkového droždí (tebi - můžete vynechat)
- 100 gr rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 1 sáček sušeného droždí nebo 25 gr čerstvého droždí
- 85 gr cukru + 1 pytlíček vanilkového cukru
- 1/4 litru sojového či jiného rostlinného mléka
- Náplň:
- čerstvé ovoce:
- švestky
- meruňky
- borůvky
- rybíz
- ostružiny
- jablka - ta můžou být mírně povařená
- povidla
- tvarohová náplň:
- 250 gr dobrého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Alpro soya)
- 65 gr kešu natural
- 30 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- cukr moučka dle chuti
- Na ozdobu mandle
- rozinky namočené v rumu
- (drobenka apod.)
Postup Tradiční koláče
Postup přípravy receptu
-
Pokud používáte čerstvé droždí, udělejte kvásek. Droždí nadrobte do misky, přidejte část teplého mléka (cca 40*C) a trochu cukru. Rozmíchejte, zasypte moukou a nechte vzejít na teplém místě. Mezitím smíchejte suché ingredience, rozpusťte tuk a smíchejte ho se zbytkem mléka (opět - směs nesmí být příliš horká ani studená).
Do suchých ingrediencí střídavě vmíchávejte kvásek a tuk s mlékem. Vařečkou vypracujte hladké těsto, poté ho ještě rukama prodělejte na vále. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho se sypkými i grediencemi a do nich zapracujte vlažné tekuté. Nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
Mezi tím připravte náplně. Ovoce nakrájejte na tenké proužky, připravte rozinky a drobenku.
Kešu rozmixujte na pastu, přidejte ostatní ingredience na tvarohovou náplň a dobře rozmixujte. Nechte zruhnout v lednici.
Z vykynutého těsta uždibujte asi 50 gr kousky, udělejte z nich zploštělou kuličku a dnem skleničky do nich vytlačte prohlubeň.
Naplňte náplněmi, ozdobte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180°C asi 20 - 25 minut.
Okraje koláčků můžete před pečením potřít rostlinným mlékem či smetanou.
Skladujte pod utěrkou či ve volně uzavřené nádobě.