Točený třešňový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 2 pláty lístkového těsta 30 x 30 cm (koupený polotovar)
- 500 g vypeckovaných třešní
- Krém:
- 350 g másla
- 1,5 plechovky karamelizovaného kondenzovaného proslazeného mléka
- Čokoládová poleva:
- 150 g čokoládových čoček (hořká čokoláda)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce kukuřičného sirupu (tekutý med)
- čokoládová rýže na dozdobení
Postup Točený třešňový dort
Postup přípravy receptu
-
Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili v podobě polotovaru: Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne.
V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak umíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne).
Plát lístkového těsta rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce.
Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit).
Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200°C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další 2 pláty a upečené nechte zcela vychladnout.
Připravte krém: měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny 3 na sebe.
Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čokoládovou polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.