Točenky s česnekem a rajčaty recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 170 g vody
- 4 lžíce oleje
- půl lžičky cukru
- 150 g hladké mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 rovné lžičky soli
- 7-8 g droždí
- Na náplň:
- hrst listů medvědího česneku (nebo 2-3 stroužky česneku)
- hrstka sušených rajčat
- troška oleje
- Na posyp:
- semena černuchy
- ke koupi třeba U Antonína
Postup Točenky s česnekem a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme droždí, velkou špetku cukru a trochu mouky z odváženého množství a necháme asi 20-30 mniut vzejít. Než vzejde kvásek, namočíme sušená rajčata do vlažné vody, kde je necháme asi 30 minut. Slijeme, rajčata osušíme, nakrájíme nadrobno – a máme je nachystaná do náplně.
Do kvásku přidáme zbytek surovin na těsto a vymícháme ho dohladka. V zakryté míse necháme asi hodinu kynout, pak vytáhneme, propracujeme a rozválíme na obdélník (pokud je třeba, trochu podsypneme moukou).
Těsto potřeme lehce olejem, posypeme nakrájenými listy medvědího česneku (nebo rozetřenými stroužky česneku klasického), rajčaty, svineme do pevného závinu.
Nožem nebo pekařskou stěrkou pokrájíme na 8 šneků, uložíme je na plech, potřeme vodou, posypeme černuchou a necháme opět nakynout (30-50 minut, podle okolní teploty). Nakynuté pečivo znovu postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/asi 20-25 mniut).