Téměř raw čokoládovo-vanilkový ganesha recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 2 banány
- Korpus:
- 1,5 hrnku (bio) rozinek
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 1 zarovnaná lžička skořice
- 1 zarovnaná lžička perníkového koření (používám Sonnetor)
- 2 lžíce (bio/fairtrade) kakaa (ideálně co nejméně odtučněné, ev. raw)
- Čokoládový krém:
- 1,5 zralého avokáda
- 1 hrnek masitých (Medjol) datlí
- 3 lžíce (bio/fairtrade) kakaa (ideálně co neméně odtučněné, ev. raw)
- 1 hrnek ořechového či rostlinného mléka
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového prášku
- Vanilková vrstva:
- 1 hrnek kešu oříšků (namočených na několik hodin do vody, pokud jste zapomněli, zalijte kešu vařící vodou a nechte namáčet nejméně půl hodiny)
- šťáva z 1 většího citrónu
- 1 plechovka kokosového mléka (např. značka Vitasia), uložená na několik hodin (ideálně přes noc) do lednice
- trochu kokosového cukru či agáve sirupu dle chuti
- 1 lžička vanilkového prášku
Postup Téměř raw čokoládovo-vanilkový ganesha
Postup přípravy receptu
-
Koláč je do dortové formy o velikosti cca 23 cm.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na korpus vložte do mixéru a mixujte, dokud není směs poměrně konzistentní a lepivá. Pokud by rozinky zůstávaly v celku a nechtěly se nechat rozsekat, přidávejte postupně po lžících trochu vody či jiné tekutiny.
Když je těsto hotové, vymačkejte ho do dortové formy. Dno zarovnejte a po stranách vytvořte asi 4 cm vysoké okraje. Vložte do lednice.
Připravte čokoládový krém. Nečekaně opět všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte. Ochutnejte a dle chuti dochuťte.
Banány oloupejte a podélné nakrájejte na plátky. Vyložte jimi dno korpusu a poté je zalijte čokoádovým krémem. Uhlaďte povrch a opět vložte do lednice.
Umyjte mixér. Otevřte kokosové mléko a vydlabejte z něj ztuhlou kokosovou část. Vložte ji spolu s ostatními ingrediencemi (kešu slijte) na vanilkový krém do mixéru a rozmixujte dohladka. Alternativně, pro ještě krémovější výsledek, můžete kokosovou šlehačku nejprve vyšlehat šlehačem a poté ji opatrně promíchat s rozmixovanou kešu směsí.
Navrstvěte na čokoládový krém, celý dort dozdobte (např. kakaem a ořechy) a vložte do lednice, či pro pevnější výsledek do mrazáku.
Nejméně půl hodiny před podáváním však doporučuji přendat dort z mrazáku do ledničky.