Tarhoňa v krémové dýňové omáčce s opečenými žampiony recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1 hrnek tarhoni
- 2-3 lžíce oleje
- 1,5 -2 hrnky vody
- 1 šalotka
- Omáčka:
- 1 menší máslová dýně
- 1 cibule
- kousek celeru
- lžíce másla
- 1-2 stroužky česneku
- snítka rozmarýnu a tymiánu
- 2 lžíce zakysané smetany
- cca 250 ml kuřecího vývaru
- sůl
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- ----
- 250 g malých žampionu
- kousek másla
- mletý kmín
- sůl
Postup Tarhoňa v krémové dýňové omáčce s opečenými žampiony
Postup přípravy receptu
-
Tarhoňu orestujeme na oleji do zlatova. Před koncem přidáme nakrájenou šalotku, po chvíli zalijeme vodou a osolíme. Vaříme do vsáknutí vody a do měkka.
Na omáčku okrájíme a očistíme dýni a celer. Obojí nakrájíme na kostky. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme zeleninu a nakrájený česnek.
Vše orestujeme a zalijeme vývarem tak do 3/4. Podle potřeby dolijeme a vaříme s přidáním koření a soli do měkka.
Mezitím očistíme a podle velikosti nakrájíme žampiony. Na másle je restujeme s kmínem a špetkou soli. Zkraje je malinko podlijeme a když se voda odpaří, opečeme do zlatova.
Měkkou dýni (bez koření) rozmixujeme. Přivedeme k varu, dochutíme, přidáme smetanu a už jen krátce prohřejeme.
Na talíř dáme tarhoňu, polijeme omáčkou a posypeme žampiony. Můžeme také vše smíchat dohromady a podávat. Výborné jsou i špagety místo tarhoni.