Taliány recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- Na 1 kg taliánů potřebujeme:
- 400 g telecího plecka
- 400 g vepřového laloku (bez kůže)
- 200 g vepřového ramínka (bez kůže)
- 30 g soli
- 0,25 g sanytru
- 2,50 g mletého pepře
- 1 g zázvoru
- 0,50 g kardamomu
- 1 g česneku (rozetřeného)
Postup Taliány
Postup přípravy receptu
-
Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa).
Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10 mm a znovu promícháme.
Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem.
Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet.
Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny.
Po chvíli varu snížíme teplotu na 90 °C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou.
Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladné místnosti, aby uschly a zcela vychladly.
Pak je můžeme krátkou dobu uchovávat v chladničce.