Taliány recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

Na 1 kg taliánů potřebujeme:
400 g telecího plecka
400 g vepřového laloku (bez kůže)
200 g vepřového ramínka (bez kůže)
30 g soli
0,25 g sanytru
2,50 g mletého pepře
1 g zázvoru
0,50 g kardamomu
1 g česneku (rozetřeného)

Postup přípravy receptu

  1. Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa).

  2. Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10 mm a znovu promícháme.

  3. Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem.

  4. Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet.

  5. Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny.

  6. Po chvíli varu snížíme teplotu na 90 °C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou.

  7. Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladné místnosti, aby uschly a zcela vychladly.

  8. Pak je můžeme krátkou dobu uchovávat v chladničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!