Sytá zeleninová polévka s parmazánovými knedlíčky recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 velká cibule na drobno
- 1 řapík celeru na plátky
- 2 mrkve na kolečka
- 1 větší batáty na kostky
- 1 velký brambor na kostky
- 1 střední cuketa na kostky
- hrst zelených fazolek
- 1 plechovka canellini fazolek
- 1/2 plechovky krájených rajčat (nebo rajčatové pyré)
- 3 stroužky česneku prolisované (nevím, co to bylo, ale mělo to grády)
- 4 snítky tymiánu
- 1 snítka posekaného rozmarýnu
- hrst nasekané petrželové natě
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička uzené sladké papriky
- sůl
- pepř
- chilli
- olej
- parmazánové slupky, pokud si je schováváte (ty okraje) a pokud jsou z kvalitního parmazánu
- Parmazánové knedlíčky:
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/3 hrnku mléka (+/-)
- hrst nasekané petrželové natě
- 1 lžíce oleje
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- sůl
- pepř
Postup Sytá zeleninová polévka s parmazánovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Na oleji jsem zhruba 5 minut restovala cibuli, mrkev, celer, bobkové listy, tymián a rozmarýn. Pak jsem přidala 2 stroužky česneku, brambory, zaprášila uzenou paprikou a trochou chilli, na mírném plameni nechala nasát vůně a chutě, a zalila krájenými rajčaty.
Vše jsem promíchala a zalila zhruba 1,7 l vody. Polévku jsem osolila, opepřila, přidala okraje parmezánu a nechala 10 minut vařit.
Teprve potom jsem, oproti původnímu receptu, přidala cuketu, canellini fazole a zelené fazolky a nechala tomu dalších 5 minut.
Mezitím jsem smíchala všechny ingredience na knedlíčky, ochutila troškou soli a pepře. Ty jsem pomocí čajové lžičky ukrajovala, trošku v ruce uválela do kuličky a vhazovala do polévky.
Po posledním knedlíčku, jsem hrnec přikryla poklicí a na mírném plameni jsem nechala polévku vařit 25 minut.
Původní recept říká, že se poklice nemá zvedat. Ale protože jsou v polévce moučné knedlíčky a k tomu ještě ony sýrové okraje, je dobré občas trošku nahlédnout a polévku promíchat, aby se nepřipalovala.