Sýrové bochníčky s teplým rajčatovým dipem recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Těsto a kvásek:
- 15 g droždí
- 1 lžička cukru
- 50 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 320 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 150 ml vody
- 1 lžička soli
- 2,5 lžíce olivového oleje
- olej na potření
- vejce na potření
- bílý a černý sezam na posypání
- Náplň:
- 100 g mozzarelly
- 200 g ricotty
- pár lístků bazalky
- snítka tymiánu
- sůl
- Dip:
- 1 lžíce oleje
- 1 šalotka
- 200 g loupaných drcených rajčat
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky cukru – nemusí být
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Sýrové bochníčky s teplým rajčatovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte teplým (ne horkým) mlékem. Rozmíchejte spolu se lžící mouky. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a uprostřed udělejte důlek. Žloutek vyklepněte do důlku, zalijte vlažnou vodou a vidličkou lehce prošlehejte. Přidejte kvásek, olej a zpracujte těsto. Lehce těsto poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a nechte kynout 45 minut, až hodinu. Během kynutí alespoň jednou propracujte.
V míse rozmačkejte pomocí vidličky mozzarellu. Promíchejte s ricottou, nadrobno pokrájenými bylinkami a špetkou soli.
Z těsta vyválejte plát silný asi 5 mm. Velkou skleničkou vykrajujete kolečka (o průměru cca 5 cm). Doprostřed dejte asi lžičku náplně a zabalte jako buchtu. Takto naplňte všechny bochníčky a nechte je ještě tak 5 minut odpočívat na vále.
Na plech rozprostřete pečící papír a doprostřed položte keramickou misku. Bochánky ze stran a zespodu potřete olejem. Skládejte vedle sebe dokola - okolo misky. Povrch bochánků potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Misku opatrně oddělte od těsta. Pokud se někde trochu připekly, opatrně je oddělte od misky nožem.
Šalotku nakrájejte najemno. Zpěňte na oleji, přidejte drcená rajčata, případně cukr, česnek, sůl a čerstvě mletý pepř a vařte, dokud dip nezhoustne. Pokud chcete dip jemnější, můžete ho lehce promixovat tyčovým mixérem