Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- Uzený špek
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
- citrón
- pomeranč
- pepř celý
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- sůl
- cukr
- hovězí maso
- smetana
Postup Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Postup přípravy receptu
-
Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho.
Dáme vařit vodu.
Do hrnce nastrouháme zeleninu a trošku nastrouhané pomerančové kůry, nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citrónu který položíme plochou na prkénko a seřežeme z něho kůru.
Přidáme tak 3-4 pol. lžíce cukru. Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu.
Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme.
Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré tak 2-3 promíchnout během naložení.
Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se udělala na něm kůrčička.
Maso odložíme a obsah pekáče přendáme do hrnce (samozřejmě bez sítka), přidáme zbylý nálev, smetanu, máslovou jíšku a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
Povaříme, doředíme dochutíme cukrem a solí.
Pokrájené maso vložte zpět do omáčky. Servírujte s plátkem pomeranče (ne citronu), šlehačkou a brusinkami.