Svěží zeleninový salát recept
Top Recepty, SalátySuroviny na recept
- Zelenina:
- 1 červená, 1 zelená a 1 žlutá paprika
- 5 rajčat
- 2 cibule
- 1 svazek naťové cibulky
- 2 řapíky řap. celeru
- 1 salátová okurka
- Dresink:
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 4 lžíce balsamico octa
- 1 pomeranč (šťáva)
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička cukru
- sůl podle chuti
Postup Svěží zeleninový salát
Postup přípravy receptu
-
Z omytých paprik odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Očistíme rajčata a rozkrájíme na osminky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka, naťovou cibulku také na kolečka. Okurku nakrájíme na hrubší kolečka a ta na čtvrtiny. Řapíky celeru zbavíme vláken a nakrájíme na tenké plátky. Všechnu připravenou zeleninu nasypeme do velké salátové mísy.
Oloupeme česnek a prolisujeme ho do menší šroubovací sklenice. Přidáme olej (komu nechutná olivový, použije slunečnicový, ale jde dát olivový a slunečnicový napůl), dále přidáme ocet a pomerančovou šťávou. Přimícháme i hořčici, osolíme, opepříme a dochutíme cukrem.
Sklenici zašroubujeme a ingredience důkladně protřepeme. Tímto dresinkem přelijeme salát, promícháme, a dáme vychladit do ledničky nejméně na půl hodiny. Aby byl vydatnější, můžeme jej posypat na másle osmaženými krutonky.
Místo okurky jde použít i cuketa, nakrájená na malé kostičky, řapíkatý celer lze i vynechat, ale je tam dobrý. Dělala jsem pro sebe z polovičního množství, cibule jsem dala dvě malé, žlutou a červenou. Salát dělám k večeři a jím ho s chlebem namazaným máslem nebo s pečivem.
Zálivky střídám, někdy dám zálivku z jogurtu s česnekem, někdy tam přidám i strouhanou nivu, nebo udělám jen obyčejnou zálivku z octa, trošky vody, soli, pepře, medu (nebo cukru) a lžíce oleje, vše podle chuti.