Svěží zeleninový salát recept

Top Recepty, Saláty

Suroviny na recept

Zelenina:
1 červená, 1 zelená a 1 žlutá paprika
5 rajčat
2 cibule
1 svazek naťové cibulky
2 řapíky řap. celeru
1 salátová okurka
Dresink:
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
4 lžíce balsamico octa
1 pomeranč (šťáva)
1 lžička hořčice
1 lžička cukru
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Z omytých paprik odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Očistíme rajčata a rozkrájíme na osminky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka, naťovou cibulku také na kolečka. Okurku nakrájíme na hrubší kolečka a ta na čtvrtiny. Řapíky celeru zbavíme vláken a nakrájíme na tenké plátky. Všechnu připravenou zeleninu nasypeme do velké salátové mísy.

  2. Oloupeme česnek a prolisujeme ho do menší šroubovací sklenice. Přidáme olej (komu nechutná olivový, použije slunečnicový, ale jde dát olivový a slunečnicový napůl), dále přidáme ocet a pomerančovou šťávou. Přimícháme i hořčici, osolíme, opepříme a dochutíme cukrem.

  3. Sklenici zašroubujeme a ingredience důkladně protřepeme. Tímto dresinkem přelijeme salát, promícháme, a dáme vychladit do ledničky nejméně na půl hodiny. Aby byl vydatnější, můžeme jej posypat na másle osmaženými krutonky.

  4. Místo okurky jde použít i cuketa, nakrájená na malé kostičky, řapíkatý celer lze i vynechat, ale je tam dobrý. Dělala jsem pro sebe z polovičního množství, cibule jsem dala dvě malé, žlutou a červenou. Salát dělám k večeři a jím ho s chlebem namazaným máslem nebo s pečivem.

  5. Zálivky střídám, někdy dám zálivku z jogurtu s česnekem, někdy tam přidám i strouhanou nivu, nebo udělám jen obyčejnou zálivku z octa, trošky vody, soli, pepře, medu (nebo cukru) a lžíce oleje, vše podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!