Sváteční paštička z jatýrek recept
Top Recepty, Studená kuchyněSuroviny na recept
- 500 g kuřecích jater nebo kachních jater
- 1 větší cibule
- 2 polévkové lžíce oleje nebo sádla
- 200 ml 30% smetany
- 1 dcl (červeného)vermutu (zase podle chuti)
- 250 g másla (230 do paštiky 20 na zalití)
- tymián
- sůl
- koření podle chuti
- Brusinkový kompot nebo želé
- mandle
- případně ořechy
- Anglická slanina bez kůže na vyložení formy (podle velikosti)
Postup Sváteční paštička z jatýrek
Postup přípravy receptu
-
Cibulku na oleji zesklovatíme, pak přidáme játra, zalijeme smetanou a vermutem a pozvolně dusíme, až se 1/2 tekutiny vypaří. Osolíme, okořeníme a necháme trošku zchladit. Můžeme vmíchat ještě nasekané mandle, brusinky, ořechy, podle chuti, kdo si jak doladí. Pak ponorným mixerem všechno rozmixujeme a 230 g másla vmícháme. Zbylé máslo pomalu rozpustíme - budeme nalévat nahoru na paštičky. Formu vyložíme slaninou po stranách, na dno velkou lžíci brusinkového kompotu, nebo želé, přiložíme rozmixovanou hmotu, pořádně uklepeme, aby tam nebyly bubliny, povrch zalijeme rozpuštěným máslem případně ozdobíme, brusinkami, větvičkou tymiánu atd. Aspoň přes noc nechat uležet.