Švadlenčina polévka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 100 g sýrových nití (Albert, viz obr.)
- 5 ředkviček
- 1 mrkev
- 3 brambory (mohou být i uvařené)
- 2 smetany na vaření po 190 g (Albert)
- 2 vejce
- Cca 200 ml vody nebo vývaru
- Kousek másla
- pár lístků bazalky nebo jiné bylinky – třeba pažitka, petrželka apod.
- Pepř
- sůl
- maggi
Postup Švadlenčina polévka
Postup přípravy receptu
-
Na másle orestujeme na plátky nakrájené ředkvičky, mrkev, brambory na drobné kostičky.
Do kastrolu vysypeme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar nebo i jen vodu, jen do výše zeleniny a povaříme cca 7 minut – nebo dle chuti, my nemáme rádi rozvařenou zeleninu.
V nádobě si rozkvedláme smetany, 2 vejce, nadrobno nakrájené 4 lístky bazalky či jiné bylinky a nadrobno pokrájené nitky sýra. Trochu opepříme. Přidáme do polévky a velmi mírným varem properlíme asi 8 minut, raději ode dna mícháme. Není třeba zahušťovat, zhoustne sýrem, smetanou a vejci. Dochutíme dle své chuti, vypneme a ještě necháme 10 minut na spojení chutí. Pozor na sůl, ten sýr je fakt dost slaný, raději ochutnávejte.
Polévka je velmi vydatná, chutná.
Sýrové nitky jsem koupila v Albertu jako novinku a původně je chtěla coby mlsku k vínku – nedalo se, na 100 g jsou tam 4% soli a je to opravdu moc slané na studeno. Takže jsem je zužitkovala takto a byla jsem chválena.