Šuba - lahůdkový salát pod kožichem recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- U mrkve, brambor,červené řepy se řiďte pravidlem, že váhy jednotlivých druhů zeleniny by měly být přibližně stejné
- 4 větší salátové brambory
- 4 mrkve
- 4 červené řepy
- 1 menší bílá cibule
- dvě lžíce sekaného kopru
- 400 g kysané smetany
- 200 g majonézy
- sůl
- pepř
- kvalitní vinný ocet
- 4 vejce ale nejsou podmínkou
Postup Šuba - lahůdkový salát pod kožichem
Postup přípravy receptu
-
Ideálně den předem si uvařte v jednom hrnci mrkev a brambory a v druhém červenou řepu. Zeleninou vařte neloupanou a nemusíte ji solit, protože sůl slupkou stejně neprostoupí. Uvařte je do měkka, tak aby jste do zeleniny lehce zapíchli vidličku. Slijte vodu a nechte vychladit.
Ideálně na druhý den si nakrájejte zeleninu na malé kostičky, každou zeleninu zvlášť a nemíchejte je. Já jsem krájela na kostičky cca 0,5x0,5 cm, můžete ale také zvolit tenké plátky a nebo dokonce zeleninu nastrouhat na hrubém struhadle. Na malé kostičky si nakrájejte i cibuli a nasekejte kopr.
V misce si smíchejte smetanu, majonézu a dochuťte solí, pepřem a octem. Smíchejte brambory s cibulí a koprem, přidejte dvě lžíce smetanové směsi, dochuťte solí, pepřem a octem a dejte na dno mísy. Vrstvu brambor potřete lehce smetanou.
Pokud jste se rozhodli pro vejce, tak teď přišel jejich čas, brambory posypte vrstvou nakrájených vajec. Stejně mrkev smíchejte s lžící smetany, dochuťte a vytvořte další vrstvu, kterou opět lehce potřete smetanou. Na mrkev rozložte polovinu červené řepy, lehce osolte a opepřete.
Druhou polovinu smíchejte se smetanou, dochuťte a rozložte jako poslední vrstvu a lehce zatřete smetanou. Ještě stále by vám měla nějaká smetana v misce zůstat.
V tento moment salát zakryjte fólií a nechte několik hodin, ideálně přes noc vychladit. Vychlazený salát zakryjte kožichem ze zbývající smetany.
Takto připravený salát můžete podávat jako přílohu. Pokud chcete dostát tradice, tak můžete jako první vrstvu pod brambory natrhat slanečka, marinovaného sledě ve sladkokyselém nálevu a nebo to posunout do poněkud luxusnější podoby a zvolit uzeného lososa.