Štemberky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 100 g Máslo
- 75 g Cukr krystal
- 1 ks Vejce
- 12 g/ pol. lžíce Smetana nebo mléko
- 200 g Hladká mouka
- Jedlá soda-Kávová lžička
- Náplň:
- 200 g Jogurt
- 100 g Višňový džem (nebo z černých třešní)
- 10-15 g Cukr krystal
- Cukr moučka na posypání nebo poleva
Postup Štemberky
Postup přípravy receptu
-
Povolené máslo, cukr, vejce, soda, smetana a mouka smícháme na těsto a dáme do lednice odpočnout cca na půl hodiny.
Jogurt smícháme s džemem a osladíme.
Odležené těsto rozválíme na váleček a nakrájíme na cca 30 dílků. Pod těsto si podsypeme mouku aby se nám nelepilo. Z každého dílku vytvarujeme kuličku a pomocí malé skleničky tvoříme koláčky (skleničku máčíme v hladké mouce aby se nelepila na těsto).
Koláčky klademe na plech s pečícím papírem a ještě jednou dotvarujeme skleničkou. Plníme rozmíchaným jogurtem s džemem a pečeme v rozpálené troubě na 160°c asi 7-8 minut.
Vychladlé Štemberky pocukrujeme nebo poléváme cukrářskou polevou.