Staročeská bramboračka sklínka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 hrst hub sušených nebo čerstvých
- 3-4 brambory
- kořenová zelenina - 2 hrsti krájené
- 1 cibule
- čerstvá zelenina sezonní - dle chuti a možností
- máslo
- kroupy nebo jáhly 2 vrchovaté lžíce
- 1,5 l vývar nebo voda
- česnek
- Bylinky:
- majoránka
- petrželka
- libeček
- pažitka
- dobromysl a podobně
Postup Staročeská bramboračka sklínka
Postup přípravy receptu
-
Namočíme hrst sušených hub. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Přidáme oloupané brambory na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem (výborný je vývar z vepřového masa), osolíme, můžeme přidat pokrájenou různou zeleninu podle sezóny: fazolky, růžičkovou kapustu, kedlubnu, květák, dále houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka.
Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek podle chuti a nejlépe čerstvé bylinky (majoránku, dobromysl, petrželku, pažitku, libeček) alespoň směs 3 druhů.
Nakonec v polévce necháme rozpustit lžičku másla. Můžeme podávat s chlebem, ale není to nutné, polévka je sytivá díky jáhlám nebo kroupám i díky zelenině.