Špikovaná vepřová pečeně po bratislavsku recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 800-1000 g vepřového masa (pěkný špalek pečeně, kýty, plecka)
- 100 g uzené slaniny (špeku)
- 150 ml (kelímek) zakysané smetany
- mražená zelenina hrášek s mrkví (1/2 zmrazeného balení, sterilované - větší dóza např. Bonduelle)
- 3-4 ks cibule
- 2 lžíce sádla (oleje)
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička octa
- 1 plátek másla
- cca 1 l vody
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- muškátový ořech
- pár kuliček jalovce
Postup Špikovaná vepřová pečeně po bratislavsku
Postup přípravy receptu
-
Maso osušíme, prošpikujeme ze všech stran, dostatečně osolíme a opepříme. Ve větším hrnci rozpustíme tuk a maso na něm zprudka opečeme opět ze všech stran.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, všechno koření, včetně papriky a na proužky pokrájený zbylý špek, lehce osmahneme a podlijeme trochou vody. Přidáme rajský protlak a krátce povaříme. Poté zalijeme do 3/4 výšky masa vodou a dusíme do měkka (cca 45 minut, záleží na druhu masa).
Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo, vyjmeme všechno koření a proužky špeku, zaprášíme hladkou moukou a metlou promícháme. Tyčovým mixérem rozmělníme cibuli a mouku, nic nevyhazujeme.
Lehce vmícháme zakysanou smetanu dle chuti a krátce provaříme. Přidáme hrášek s mrkví (je-li zmrazený, nejdříve ho krátce povaříme zvlášť v solené vodě, sterilovaný Bonduelle, stačí scedit a ihned vložit do omáčky).
Dále vyvaříme na potřebnou hustotu a ke konci přidáme na zjemnění plátek másla. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.