Špenátová polévka s čerstvým sýrem a drožďovými haluškami recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Polévka:
- 500 g špenátu (já měla mražený)
- 1 větší cibule
- 2 pl oleje
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- čerstvý sýr (nebo žervé, lučina, palouček...)
- kousek másla
- Drožďové halušky:
- 1/2 kostky droždí
- 1 malá cibulka
- 1 pl oleje
- 1 vejce
- asi 3-4 pl strouhanky
- čerstvá nasekaná petrželka (hrst)
- sůl, pepř
Postup Špenátová polévka s čerstvým sýrem a drožďovými haluškami
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme směs na halušky. Malou cibulku, pokrájenou na drobno, v menším kastrůlku na oleji necháme zesklovatět, pak do ní rozdrobíme droždí a necháme rozpustit. Odstavíme, přendáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme vejce, petrželku (nebo i jiné bylinky, co máme), sůl, pepř, zahustíme strouhankou a necháme chvilku odpočinout.
Mezitím se pustíme do polévky. Cibuli nasekáme (nemusí být úplně na jemno, polévka se bude mixovat) a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme špenát, promícháme, prolisujeme česnek a také přidáme. Zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem), osolíme a povaříme asi 10 minut. Do polévky rozdrobíme sýr, rozmícháme a necháme přejít varem. Promixujeme tyčovým mixerem, opepříme a přidáme kousek másla. Promícháme a vypneme.
Halušky protřeme přes haluškovač do osolené vroucí vody a necháme asi 2-3 minutky povařit. Scedíme a použijeme jako vložku do polévky.