Špagety alla puttanesca recept
Top Recepty, TěstovinySuroviny na recept
- 1 balíček špaget (kupuju celozrnné, chutnají nám víc)
- asi 8 rajčat oloupat nebo 2 plechovky loupaných v konzervě
- (ušetříte si práci a zvláště v období mimo sezónu rajčat jsou mnohem chutnější ty z plechovky, než ty skleníkové v marketech)
- asi 8 ančoviček (v plechovce jich bylo 10, dala jsem všechny)
- 1/2 skleničky černých oliv
- 2 lžíce kaparů
- 2 stroužky česneku
- 1 feferonka nebo chilli paprička
- 2 hrsti petrželové natě (z hladkolisté petržele,
- ale může být i oregano nebo bazalka, důležité je, aby to byly čerstvé bylinky)
- olivový olej
- parmezán nebo pecorino dle chuti
Postup Špagety alla puttanesca
Postup přípravy receptu
-
V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje, zpěníme na něm nožem rozmáčknutý a posléze nasekaný česnek.
Přidáme pokrájené ančovičky, necháme rozpustit, pak nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut.
Do hotové omáčky vmícháme petrželku. Omáčka se vůbec nesolí, jsou poměrně hodně slané všechny ingredience - ančovičky, kapary i olivy.
Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce.
Scezené špagety (trochu vody z nich necháme) rychle vhodíme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí to plavat:) Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.