Smetanový bramborový guláš s houbami recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 3 - 4 lžíce oleje
- 100 g cibule
- 20 g mleté sladké papriky
- 400 g oloupaných brambor
- 250 - 300 g kvalitních párků
- zhruba 200 g čerstvých lesních hub(nebo sterilovaných,
- mražených, sušených a uvařených nebo zaměníme za žampiony)
- sůl
- pepř
- vývar nebo masox - komu nevadí
- 50 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 1/2 kelímku sladké 12% smetany (možno i víc)
Postup Smetanový bramborový guláš s houbami
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy, přidáme mletou papriku, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Jestli bychom nechali papriku dlouho, tak hořkne.
Přidáme brambory nakrájené na kostky, párky na kolečka, nakrájené houby, sůl, pepř, případně masox pokud jsme zalili vodou a necháme zavařit.
Hladkou mouku rozšleháme v části mléka, guláš zahustíme, stále mícháme, přidáme zbytek mléka a podle potřeby vývar nebo vodu, vše dle potřeby a požadované hustoty guláše. Mícháme, až nám zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce provářet zhruba 20 minut až máme brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu.
Můžeme dát méně mléka nebo vůbec a celý kelímek smetany, já dala jak je uvedeno v receptu. Houby jsem použila lesní, sterilované ve vlastní šťávě. Doporučuji připravovat v nádobí se silným dnem.
Podáváme s pečivem, nebo můžeme servírovat v misce z kynutého těsta.