Smetanové noky s cuketovým zelím recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Noky:
- 300-400 g polohrubé výběrové mouky
- 2 větší nebo 3 menší vejce
- 1 kelímek smetany na vaření 12%
- 1 KL soli
- 1 KL polévkového koření /nemusí být/
- 1 obdélníček sýru Apetito /není podmínkou/
- 2-3 stroužky česneku
- trošku bílého pepře
- Zelí:
- 2 větší nebo 3 menší cukety
- uzený bůček, angl. nebo jiná slanina
- 1 větší cibule
- sůl, pepř
- 2 KL třtinového cukru nebo cukru krupice
- kousek sádla nebo 1 lžíce oleje
Postup Smetanové noky s cuketovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Ráno, než začneme vařit, umyjeme cukety, větší podélně nožem rozpůlíme a lžící vyškrabeme dužinu se semeny. Pokud jsou cukety malé, nastrouhejte je celé. Cukety necháme se slupkou a nastrouháme je na struhadle s většími otvory. V míse vše prosolíme, přendáme do cedníku a necháme odkapávat tekutinu. Hodně záleží na tom, aby jí v cuketách zůstalo co nejméně. Pomůžeme si tím, že vždy hmotu trochu přitlačíme silikonovou stěrkou.
Nakrájíme na kostičky slaninu, dáme ji na větší pánev na kousku sádla nebo oleji opéci, do toho nasypeme kmín a necháme ho, až začne vonět. Pak přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a restujeme, až zesklovatí, nesmí být tmavá. Poté přidáme cukr a na pánvi chvíli mícháme, až začne karamelizovat. Do toho přidáme nastrouhané a vypocené cukety. Nesmí vás to svádět k podlití, promíchávejte se základem a až se tak stane, přikryjte pánev poklicí a nechte dusit. Tekutina se tam ještě udělá a bude jí akorát, abyste nemuseli ničím zahušťovat. Pokud by jí bylo více, nechte bez poklice odpařit. Nemusí se dusit dlouho, ať z toho není kaše, ale když někdo to má tak rád, tak proti gustu žádný dišputát. Ochutnáme, popř. dosolíme a mírně opepříme. Ocet nedáváme.
Na noky ve vyšší misce rozšleháme vejce, sýr, sůl, pepř, prolisovaný česnek a koření. Nasypeme do toho mouku, zalijeme smetanou a promícháme metlami do hustší konzistence, ale nesmí to být kyt. Asi jako dobře uvařená krupičná kaše, možná o něco řidší. Řiďte se savostí mouky, mnohé se od sebe liší, kdyby se vám to zdálo husté, přidejte trochu mléka. Takto zpracované necháme nejméně hodinu odstát, může být i déle, na škodu to není, těsto se pěkně rozleží.
Po odstátí dáme vařit vodu, trochu ji osolíme a přes struhadlo do ní protlačujeme noky. Zamícháme je a jakmile začnou vařit, tak od doby varu pohlídáme cca 5 minut. Záleží na velikosti noků. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do mísy, neproplachujeme je a udržujeme v teple. Já je udržuji v termonádobě
Mezi uvařením zelí a noků nakrájíme na kostičky vámi oblíbenou uzeninu, kterou opečeme, ale může to být i bez ní a nebo pro změnu s uzeným masem.