Smažené sýrové dukátky - rychlovka recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaPostup Smažené sýrové dukátky - rychlovka
Postup přípravy receptu
-
Větší masopustní bleskovku“ si snad už opravdu ani nelze představit! Budete potřebovat jen dvě základní ingredience, nepočítáme-li špetku soli s černým mletým pepřem. Ovšem pozor, ani vajíčka nepoužijete celá! V tomto případě se uplatní jen oddělené bílky, takže při přípravě této dobroty zužitkujete vše, co vám třeba zbylo po předchozím sladkém pečení, kde naopak bývají zapotřebí ponejvíce žloutky. A protože návštěvám se často podstrojuje právě sladké, naservírujte jim ještě před moučníkem tyto nadýchané sýrové dukáty.
Vmíchat do tuhého sněhu z bílků jemně strouhaný eidam, vzniklou hmotu jen mírně osolit (slaná chuť sýra zpravidla vystoupí do popředí), okořenit mletým pepřem a hned z ní smažit v rozehřátém tuku na pánvi stejně velké kousky nabírané kávovou lžičkou… to je opravdu snadné, rychlé a chuťově překvapivé!
Obalovat tyto medailonky netřeba, zlatavý kabátek získají tak jako tak. A výsledek? Ochutnejte je sami, popsat se to ani nedá. A zjistíte, že tyto nadýchané dukátky se dají doslova hltat samotné a teplé bez přílohy. A pokud už se pro nějakou rozhodnete, potom sáhněte po čerstvém chlebu.
A co víc, výborné jsou i za studena, uchovají si totiž nadýchanou mechovitou strukturu. Podávat je potom můžete s bílým i červeným vínem, nejlépe opět samotné.
JAK NA TO:
Z bílků ušlehejte pevný sníh, osolte ho a zvolna do něj vmíchejte jemně nastrouhaný eidam.
Hmotu okořeňte mletým černým pepřem a opět lehce promíchejte.
Lžičkou nabírejte z pěnovitého těstíčka stejně velké kousky, druhou lžičkou upravujte jejich tvar a vkládejte je opatrně do rozpáleného tuku v pánvi, kde výrazně nabudou a získají tvar koleček.
Smaží se dozlatova po obou stranách a samozřejmě se ihned vyjmutí z pánve zbaví přebytečného tuku papírovou utěrkou.