Smažené květákové řízečky, bylinkové brambory s máslem a pikantní omáčka recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- předvařený květák
- klasický trojobal (hladká mouka, osolené vejce, strouhanka)
- sůl
- olej
- Máslové brambory s bylinkami:
- brambory na větší kostky
- máslo
- zelené bylinky (já měla libeček)
- Pikantní omáčka:
- tatarka Hellmans
- ostrý kečup
- jemně strouhaný kyselý okurek
- na jemno usekaná cibulka
- drobounce nakrájená sterilovaná červená paprika
- mletý cukr
- voda z okurek
Postup Smažené květákové řízečky, bylinkové brambory s máslem a pikantní omáčka
Postup přípravy receptu
-
Květák si uvaříme téměř do měkka v osolené vodě. Aby nám nezměkl úplně a dobře se obaloval. po vytažení z vařící vody, ho hned nahážeme do vody studené, čímž okamžitě zastavíme var. Z květákových růžiček si vykrájíme co možná nejvíc ploché řízečky o síle 1,5-2 cm. Zbylé kousky buď obalíme tak jak jsou nebo pokud již máme dost řízečků pro své strávníky, tak zbytek necháme do polévky.
Řízečky obalíme v klasickém trojobalu a smažíme v horkém oleji.
Brambory uvaříme do měkka. Vodu slijeme, brambory necháme odpařit a přímo do hrnce vhodíme kousek másla a hrst drobně nakrájených zelených bylinek (plochá petrželka nebo libeček nebo směs obojího). Hrnec uzavřeme, pevně uchopíme i s poklicí a pořádně zatřeseme.
A teď už chybí jen pikantní omáčka, kterou smícháme z výše uvedených surovin. Přesné míry jsou zbytečné, záleží na chuti každého.