Slovenský krémeš recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Medové pláty:
- 280 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného vychladlého másla
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce medu
- špetka soli
- Pudingový krém:
- 1l mléka
- 3 vanilkové pudingy
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 g krupicového cukru
- 2 smetany ke šlehání 40% (kdo chce větší vrstvu šlehačky, použije 3 smetany)
- moučkový cukr na posypání
Postup Slovenský krémeš
Postup přípravy receptu
-
Nejprve začnu přípravou medových plátu, na které do větší mísy dám hladkou mouku se špetkou soli, přidám lžičku prášku do pečiva a zamíchám. Dále přidám moučkový cukr, vejce, lžíci rumu, lžíci medu, rozpuštěné máslo a vypracuji hladké nelepivé těsto, které vložím do sáčku a dám odpočívat do lednice.
Zatímco těsto bude odpočívat, připravím pudingový krém. Z litru mléka maličko odliji stranou do nádobky, do které přidám 3 sáčky vanilkového pudingu a rozmíchám. Dále přisypu krupicový cukr, zamíchám a dám stranou.
Zbylou část mléka vliji do hrnce, přidám 4 žloutky zamíchám a těstě před bodem varu přiliji směs pudingu a cukru a míchám, dokud nevznikne hustý krém. Ten poté odstavím, zakryji potravinářskou folií, aby se neutvořil škraloup a dám vychladnout. Pokud chcete zužitkovat i bílky, vyšlehejte je a zamíchejte je do horkého pudingu.
Zatímco krém chladne, vrátím se k těstu. To rozdělím na dvě části a z každé vyválím plát o velikosti plechu. Vyválené těsto přenesu na plech, který mám ale otočený dnem vzhůru, tzn., že peču na jeho spodní části z druhé strany. Plech mám pomazaný máslem a posypaný moukou. Oba pláty peču v předem vyhřáté troubě na 180°C, 10 - 12 minut, tedy dozlatova.
Po upečení jsem plát nechala chvíli chladnout na pekáči, poté ho opatrně stáhla a přenesla na mřížku, kde jsem ho nechala chladnout.
Než pláty vychladly, pustila jsem se do přípravy krému. Vychladlý puding jsem promíchala a připravila jsem změklé máslo, které budu postupně do pudingu zašlehávat. Je nutné, aby puding i máslo měly stejnou teplotu, jinak by se mohl krém srazit. Nakonec jsem krém promíchala stěrkou.
A teď se pustíme do sestavení řezů. Na dno pekáče vyložené pečícím papírem jsem dala vychladlý medový plát, na který jsem nanesla pudingový krém a stěrkou ho rovnoměrně rozetřela.
Ze dvou 40% smetan ke šlehání jsem vyšlehala šlehačku a tu nanesla na pudingový krém. Kdo by chtěl vyšší vrstvu šlehačky, použije 3 smetany.
Na šlehačku jsem položila druhý plát, který se mi ne úplně ukázkově upekl a musela jsem ho po stranách trochu seříznout. Odřezky jsem vyplnila tu část plechu, kde nebyla šlehačka zakrytá, abych neplýtvala, že... Řezy vložte do lednice a nechte je tam do druhého dne. Pláty natáhnou vlhkost a půjdou lépe krájet a nebudou praskat.
Druhý den řezy naservírujte, poprašte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.