Slavnostní slaný dort recept
Top Recepty, Studená kuchyněSuroviny na recept
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 3/4 kostky droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- hrnek vody
- aspoň 2 druhy pomazánek
- pikantní salám
- vařená vejce
- na povrch dortu buď pomazánku a hroznové víno nebo zeleninu
- salámy
- sýr
Postup Slavnostní slaný dort
Postup přípravy receptu
-
Do mísy přesejte mouku, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte ho troškou vlažné vody a nechte kvásek vzejít.
Potom přidejte 2 lžíce oleje, hrnek vody a 1 lžičku soli. Vypracujte hladké těsto, poprašte moukou a pod utěrkou na teplém místě nechte vzejít. Zatím si připravte formu požadovaného tvaru.
Vykynuté těsto dejte do formy a nechte ještě cca 15 minut odpočívat.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a pečte cca 20 minut.
Upečený korpus nechte ve formě trochu vychladnout, potom jej vyklopte na mřížku a nechte pořádně vychladnout.
Poté 2x rozkrojte, korpus pokropte lákem z domácích okurek, potřete krémem, položte plátky vařených vajec, přiklopte prostřední díl, zase pokapejte lákem, potřete pomazánkou a přiklopte vrchní díl. Ten potřete pomazánkou a pak ozdobte podle vlastního výběru. Můžete obložit plátky sýru nebo obsypat mletými ořechy.