Slavnostní polévka z nadívané slepice recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 slepice
- mrkev
- petržel
- kedluben
- celer
- květák
- růžičková kapusta
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 4 žampiony
- 3 stroužky česneku
- 10 zrnek černého pepře
- pár zrnek nového koření
- 2 bobkové listy
- svazek petrželky
- kousek muškátového oříšku
- 1 pálivou papričku chilli
- sůl
- mletý pepř
- Na náplň:
- 200 g vařené uzené krkovice
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce smetany
Postup Slavnostní polévka z nadívané slepice
Postup přípravy receptu
-
Den dopredu, vypitvanu sliepku dobre ocistime, umyjeme. Udenu krkovicku uvarime.
Pripravime si plnku: Uvarenu a vychladnutu udenu krkovicku pomelieme v robote na jemno. Pridame k nej zltky, smotanu a dobre miesame dovtedy, kym sa nam masa nespoji. Z bielkov, stipky soli vyslahame tuhy sneh a zapracujeme ho do plnky. Pokial mate male vajcia, tak pridajte viac smotany. Zmes musi byt naozaj hladka a kompaktna.
Takto pripravenou plnkou, naplnime sliepku a otvor zasijeme, alebo upevnime podla Vasho sposobu.
Do vysokeho hrnca dame aspon dva litre vody, vhodime do nej bobkovy list, nove korenie, stiplavu papricku (podla Vasej chuti) a lyzicku soli. Dame ju zovriet.
Do vriacej vody ponorime naplnenu sliepku. Voda musi naozaj vriet. Sliepka by mala byt uplne ponorena, ak treba tak si nechajte este nejaku vodu zovriet v konvici a dolejte kolko treba. Po nejakych 10 minutach, hrniec dame na stiseny plamen pod pokrievku a nechame pomaly bublat cca 3 hodiny. Resp. dovtedy pokial nebude sliepka uvarena.
Sliepku opatrne vytiahneme a nechame dokonale vychladnut. Preto polievku varievam den pred podavanim.
Zeleninu ocistim a nakrajam na male kusky. Cibulu len prekrojim. Urcite nevynechajte cervenu kapiovu papriku a paradajku. Paprika da polievke vynikajucu chut a niekde som citala, ze paradajka je prirodny zvyraznovac chuti. taky prirodny glutaman. Neviem co je na tom pravdy, ale riadim sa tym. Vlozim zeleninu do vyvaru a varim asi polhodinu. Ked je vsetko makke, polievku precedime.
Ocistene zampiony naplatkujeme a nechame cisty vyvar s nimi prevriet na jeden dva kochle. Ak budete v mojej polievke hladat tie zampiky, tak marne, usmievaju sa na mna z chladnicky. Zajtra na obed ich tam nakrajam, zabudla som dnes.
Urobime si celestinske rezance: Mlieko, vajce, muku a kypriaci prasok do peciva spolu so solou dobre vyslahame na hladku hmotu. Panvicu stetcom potrieme olejom a pecieme palacinky. Petrzlenovu vnat nasekame nadrobno. Este teple palacinky posypeme drobnou sekankou.
Zrolujeme do pevnej roladicky a nozom ju zatisneme aby sa ako keby zlepila a pokrajame. Ked vlozite tuto zavarku do polievky tak sa nelakajte, z palacinkoveho cesta sa budu uvolnovat bublinky.
Studenu sliepku rozkrojime, vyberieme plnku.
Sliepku oberieme, pokrajame maso na male kocky a plnku tiez.
Ja osobne este uvarim aj obycajne nitove rezance, je to vsetko na vas. Slepaciu polievku zohrejeme tak, ze az vrie. Naaranzujeme obidva druhy masa a celestinske rezance + zavarku podla Vas. Podavame.