Slaný koláč z francouzské bagety recept
Top Recepty, Pro začátečníkySuroviny na recept
- 1 francouzská bageta 110 g (Lidl, Albert...)
- 150 g šunky dušené, uzené, sušené, případně rožnovský salám nebo uzená rolka...
- 1 jarní cibulka i s natí
- 100 g sýru dle chuti: Niva, Hermelín...
- kapie nebo červená paprika, 0,5 ks
- 3-4 vejce, dle velikosti
- 150 ml mléka
- sůl dle slanosti sýru a uzeniny, nemusí být
- pepř mletý nebo jiné oblíbené koření (paprika, sušený česnek...)
Postup Slaný koláč z francouzské bagety
Postup přípravy receptu
-
Starší zbylou francouzskou bagetu, která už není chutná k přímé konzumaci, pokrájíme na plátky a na těsno vyskládáme do koláčové nebo dortové formy 22 cm, vyložené pečícím papírem.
Vejce rozmícháme s mlékem a ostatní suroviny pokrájíme na drobnější kousky.
Na plátky bagety nasypeme pokrájené suroviny, které můžeme smíchat v míse dohromady nebo je na sebe navrstvíme podle toho, jak je budeme postupně krájet (v závěru je to úplně jedno). Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem, které můžeme osolit (pozor na slanost sýru a uzeniny, já nesolil vůbec a slané mám rád) a okořenit dle chuti, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 20-25 minut.
Podáváme teplé i studené. Teplé jako rychlooběd nebo večeři, například s čerstvou zeleninou nebo jako studené pohoštění, například k pivu nebo vínu.