Slané buchty se škvarkovou náplní z chlebíčkové formy recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 15 g soli
- 120 g studených vařených brambor
- 250 - 260 g mléka
- 1 žloutek
- 70 g oleje
- 1 lžička cukru
- 30 g čerstvého droždí
- Na náplň:
- 130 g škvarků
- 30 g oleje
- 80 g cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvě drcený pepř
- špetka soli - dle potřeby
- Na povrch a boky:
- 1,5 lžíce oleje na promazání boků ve formě
- 1 vejce
- trošku hrubozrnné soli a celého kmínu
Postup Slané buchty se škvarkovou náplní z chlebíčkové formy
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto připravíme v domácí pekárně. Jako první dáme do nádoby pekárny vlažné mléko, žloutek, olej, jemně nastrouhané brambory. Pak obě mouky smícháné se solí a prosáté. Na povrch dáme malou lžičku cukru a rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak kynuté těsto zadělá obvyklým způsobem.
Náplň přiravíme tak, že na oleji do sklovita orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekané škvarky a prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek. Velmi krátce orestujeme, přidáme sůl a čerstvě drcený pepř. Odstavíme a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto na mírně podsypaném vále zpracujeme do bochánku, vyválíme šišku jako na knedlíky, nakrájíme na 8 dílů a naplníme. Konce těsta dobře spojíme do ranečku, dlaní na podložce uválíme do kuličky a odložíme spojem dolů. Do chlebíčkové formy o rozměrech 36 x 12 cm dáme pás papíru na pečení, kratší boky formy (čela), kde papír není, jemně přetřeme olejem. Připravené buchty natlačíme na výšku do formy, musíme je nejprve trochu oběma rukama zploštit. Ale tak, aby spoj zůstal dole. Buchty při skládání mezi sebou mírně potřeme olejem. Naplněnou formu překryjeme utěrkou a buchty necháme vykynout. Pak je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hrubozrnnou solí a kmínem dle chuti.
Vložíme do trouby předehřáté na cca 185°C a pečeme zhruba 45 minut. Formu vyjmeme a po chvíli za pomocí papíru na pečení vyjmeme z formy i buchty. Papír odstraníme a vcelku necháme vychladnout na mřížce. Pak podle potřeby odtrhujeme kousky.