Sladkokyselé meruňky recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 1 kg zralých, ale tvrdých meruněk
- 1/4 l octa
- 1/4 l vody
- 150 g moučkového cukru
- kousek celé skořice
- 1/2 lžičky anýzu
- 1 badyán
- 1/2 lžičky nového koření
- 1 malá feferonka (nemusí být, kdo nemá rád)
Postup Sladkokyselé meruňky
Postup přípravy receptu
-
Marhule umyjeme a rozpolíme. Do kastróla nalejeme ocot, vodu a pridáme cukor. Uvedieme do varu.
Do vriaceho nálevu po častiach pridávame marhule, krátko povaríme a dierovanou naberačkou vyberáme na tanier (do misy). Takto postupne povaríme všetky marhule.
Potom do nálevu pridáme narezanú feferónku, badyán, anýz, škoricu a nové korenie a 5 minut povaríme.
Vložíme späť marhule, ale už ich iba prehrejeme.
Marhule naukladáme do nahriatych fliaš, zalejeme nálevom aj s korením, uzatvoríme viečkami a obrátime hore dnom. Necháme ich tak, kým nevychladnú úplne. Potom otočíme a odložíme. Podávame k mäsovým minútkam.