Sladké plněné loupáčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 42 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 500 g špaldové hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
- 1 lžička soli
- 150 ml oleje
- 1 vejce na potření
- mák + plátky mandlí na posypání
- Náplň:
- 250 g povidel
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce strouhaného perníku
Postup Sladké plněné loupáčky
Postup přípravy receptu
-
Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme dvě lžíce mouky a vytvoříme ne moc hustý kvásek. Necháme ho kynout na teplém místě.
Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru, mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Zlehka ho propracujeme třeba v robotu a nakonec přidáme olej. Zpracujeme na hladké a nelepivé těsto a dáme ho do tepla kynout. Během kynutí těsto propacujeme. Mezitím připravíme povidla smíchaná s rumem a skořicí.
Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru asi 26 cm a rozkrájíme na 8 výsečí. Na okraj rozetřeme povidla a stočíme do rohlíku.
Na plechu vyloženém pečící fólií nebo papírem rohlíčky mírně zatočíme. Stejným způsobem připravíme i ostatní. Necháme asi ještě 15 minut kynout na plechu. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a mandlemi. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout. Ještě horké je pocukrujeme.