Škubánky recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

Brambory (na osminky oškrábané brambory nakrájené aby byl vrchovatý litrový hrnec-slouží jako míra)
hrubá mouka
polohrubá mouka
hladká mouka
nesolená voda
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené brambory z litrového hrnce přesypeme do velkého hrnce (aby se později lépe šťouchaly) s nesolenou vodou, aby nad brambory bylo cca 2 cm vody a dáme vařit.

  2. Do hrnce, kde jsme odměřili brambory, nasypeme postupně vrstvu 1/3 -Hrubou mouku, vrstvu 1/3 -Polohrubou a vrstvu 1/3 hladkou.

  3. Jsou-li brambory vařené, slijeme případně vodu tak, aby byly brambory pouze s vodou v rovině a nasypeme mouku z litrového hrnce (tím je na bramborech mouka hladká, nad ní polohrubá a navrchu hrubá).

  4. Obrácenou měchačkou provedeme několik vpichů skrz až na dno, přikryjeme pokličkou a necháme propařit (pozvolna) aby se to nespálilo. Přichytne se, ale nespálí. Později se bez problémů odmočí. Posléze (horké) rozšťoucháme a vyklopíme na tužší větší igelit dobře omaštěný sádlem, ve kterém takovým převalováním a hnětením uděláme hedvábné těsto. Utvoříme válec ze kterého oddělujeme šišky a ty pak posypeme mákem s cukrem a polijeme máslem. Můžeme také okamžitě dělat placičky, které opékáme na pánvičce nebo ve friťáku a nebo do těsta zabalit salám a také opéci. Jí se s něčím kyselým.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!