Skořicové scones recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 8 polévkových lžic(113 g) másla zmrazeného
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
- 1/2 hrnku (120 ml) bílého jogurtu
- 140 g hladké mouky plus na posypání válu
- 140 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 hrnku (113 g) krupicového cukru plus navíc na posypání
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce másla rozpuštěného
- Náplň:
- mléko nebo smetana na pomazání
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 3/4 čajové lžičky skořice mleté
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
- Na polevu:
- 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup Skořicové scones
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 230°C a plech vyložíme pečicím papírem.
Máslo nastrouháme na struhadle nahrubo.
Ve středně velké míse smícháme mléko a jogurt, a odložíme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.
V další míse smícháme mouku, ½ hrnku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidáme nastrouhané máslo a promícháme tak, aby bylo máslo moukou obalené.
Přidáme jogurt s mlékem a vařečkou promícháme. Těsto přendáme na velkoryse pomoučněný vál. Ručně uhněteme, ale promícháme a otočíme jen 6 - 8 krát, dokud nejsou přísady ve většině spojeny.
Těsto vyválíme na čtverec velikosti 30 x 30 cm.
Těsto přeložíme na třetiny jako bychom skládali obchodní dopis do obálky.
Potom přeložíme kratší konce do středu tak, abychom získali čtverec velikosti 10 x 10 cm.
Těsto přeneseme na pomoučněný talíř a dáme vychladit na 5 minut do mrazáku.
7. Těsto vyndáme z mrazáku a vyválíme ho na vále na čtverec velikosti 25 x 25 cm. Lehce ho potřeme mlékem nebo smetanou.
V misce smícháme cukr a skořici a rovnoměrně posypeme na těsto. Dále posypeme ořechy.
Těsto pevně srolujeme a přendáme ho na prkénko. Ostrým nožem nakrájíme 8 stejně širokých plátků, které dáme na připravený plech.
Každou scones potřeme rozpuštěným máslem a lehce posypeme cukrem.
Pečeme dozlatova, asi 16-20 minut.Po upečení necháme lehce vychladnout, asi 10 minut a pak je polijeme cukrovou polevou.
V malé misce smícháme moučkový cukr, vanilku a mléko a vyšleháme do hladka.
Podáváme teplé.