Skládaný dort recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Hmota 1:
5 vajec
15 dkg cukru
3 dkg piškotových drobečků
2 dkg strouhaných oříšků
lžíce kakaa
kousíček másla
lžíce rumu
9 dkg polohrubé mouky
Hmota 2:
5 vajec
18 dkg cukru
12 dkg polohrubé mouky
můžeme a nemusíme přidat 2 bílky
Krém:
12 dkg cukru krystalového
2 žloutky
22 dkg másla
2 PL mléka
vanilka

Postup přípravy receptu

  1. Hmota 1: žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme kakao rozmíchané v kousku rozehřátého tuku a ještě chvilku třeme. Přidáme tuhý sníh a s ním přimícháme i oříšky a drobečky a nakonec lehce vmícháme mouku. Pečeme v dortové formě. Necháme vychladnout, pak rozkrojíme a plníme světlým krémem.

  2. Hmota 2: z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme cukr a žloutky, pak přidáme mouku a lehce zamícháme. Na pomaštěný a moukou vysypaný plech nalijeme těsto a předehřáté troubě rychle upečeme, aby se okraje nevysušily. Vychladlý plát potřeme tmavým krémem a nakrájíme na pruhy široké asi 2 cm.

  3. Spodní díl kulatého korpusu potřeme pikantní marmeládou (nejlépe rybízovou), potřeme krémem a od středu stáčíme pruhy bílého těsta pomazaného krémem. Navíjíme spirálovitě pruhy těsta 2, až vytvoříme spirálu stejně velikou jako je podložená dortová placka. Horní řeznou plochu spirály potřeme krémem a přiložíme na vrch horní díl placky. Potřeme krémem a zdobíme podle fantazie.

  4. Krém: žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vanilku a mléko. Směs postavíme na oheň a za stálého míchání ji silně zahřejeme, ale nesmí se vařit. Přelijeme ji do porcelánové misky a necháme vychladit. V jiné misce utřeme máslo a vychladlou směs k němu postupně zašleháváme.

  5. Tmavý krém: uděláme stejně jako světlý jen do něj zamícháme 5 dkg strouhané čokolády nebo vrchovatou lžíci kakaa.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!