Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Šmakoun natural 1/2 balení (100 g)
- 1/2 lžičky provensálského koření
- sůl
- 1/2 lžičky hladké mouky nebo Solamylu
- olej lžíce
- červená cibule menší
- asi 10 cm pórku
- zeleninový bujon Natur 1/2 kostky (nemusí být)
- 1 dcl bílého suchého vína
- voda na podlití
Postup Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem
Postup přípravy receptu
-
Šmakoun nakrájíme na tenké proužky a v misce smícháme se solí a provensálským kořením.Necháme chvíli odležet. Mezitím si oloupeme cibuli,nakrájíme jí na půl kolečka a pórek na kolečka.
V pánvi si rozehřejeme olej,vložíme naložený šmakoun a chvilku ho restujeme, potom přidáme půl dávky cibule a ještě necháme chvilku restovat. Poté zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Můžeme přidat kousek zeleninového bujonu. Pak přidáme půl dávky pórku a vše necháme chvilku vařit. Dle chuti dosolíme.
Podlijeme vínem, přidáme zbytek cibule a pórku a pomalu necháme přejít varem. Zelenina by neměla být rozvařená a měla by být na skus. I šťávy by mělo být jen tak pod směs a jídlo by nemělo tzv. plavat. Podáváme s vařenými bramborami,nebo třeba jen s pečivem. Myslím,že by šla i rýže. Směs lze místo moukou zahustit i škrobem.Ve skleničce si rozmícháme trošku vody se škrobem a pár minut před koncem vaření,směs vmícháme do jídla.