Sekaná svíčková recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- Na sekanou:
- 800 g mletého masa z plece nebo kýty
- cca 120 g uzeného špeku
- sůl
- pepř mletý
- tymián
- 2 vejce
- strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
- 1 hrstka vody nebo mléka
- 1 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- olej nebo máslo
- alobal
- Omáčka:
- 250 g mrkve
- 200 g celeru
- 100 g petržele
- 1 ks cibule větší
- cca 100 g másla
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 - 2 lžíce cukru krupice
- 7 kuliček nového koření
- 7 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- sůl
- ocet nebo citronová šťáva
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup Sekaná svíčková
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs zahustíme čerstvou strouhankou z ne zcela tvrdých rohlíků, opět dobře promícháme a na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě (cca 1 cm) masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Plát pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do plátu alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy.
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli a hrubě nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme s osmaženou zeleninou lehce zkaramelizovat, přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.
Omáčku podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem a sekanou pokrájenou na plátky.