Sekaná posté - se smetanou, sýrem a zeleninou recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 800 g mletého masa mix vepřové a krůtí
- 200 g Eidamu
- 100 ml smetany na vaření (10%)
- 2 lžíce Vegety Podravky nebo jiného dochucovadla
- 4 starší rohlíky
- 1 masitá paprika
- 4 sladkokyselé okurky
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku nebo 1 lžíce sušeného mletého česneku
- strouhanku na případné zahuštění
- 1 rozšlehané vejce na potření
Postup Sekaná posté - se smetanou, sýrem a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky, dáme do velké mísy, zasypeme dochucovadlem a zalijeme smetanou. Rukou trochu utlačíme a necháme smetanu vsáknout.
Sýr nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Cibuli, papriku a okurky nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a vše společně s mletým masem přidáme k rohlíkům.
Nejlépe rukou důkladně promícháme a necháme hodinu uležet. Poté znova promícháme, bude-li se nám směs zdát málo hustá, přidáme trochu strouhanky a opět promícháme.
Navlhčenýma rukama vytvarujeme 2 šišky, dáme do pekáčku s malým množstvím vody a potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšší výkon (mám plynovou) pečeme 10 minut. Poté výkon trouby snížíme na polovinu a pečeme 35-40 minut, podle tloušťky šišek.
Během pečení průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby malinko podléváme horkou vodou. Podáváme s různě upravenými bramborami. Hodí se i po studenu s okurkou, nebo se zeleninovým salátem.