Sametová rajská omáčka recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 3 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- pár kuliček nového koření
- celého pepře
- několik lístků bobkového listu
- 2 velké konzervy loupaných rajčat
- 2 malé rajčatové protlaky
- ostrý kečup
- ocet (nebo citr. šťáva)
- cukr
- sůl
- hladká mouka
- 2 smetany ke šlehání
Postup Sametová rajská omáčka
Postup přípravy receptu
-
Rozpálíme olej, na to dáme nahrubo nakrájenou cibuli, k tomu nové koření, celý pepř a bobkový list. Koření kromě listu necháme vyvařit v kovovém vajíčku na čaj, odpadá pak pracné lovení z omáčky. Přihodíme kořenovou zeleninu, loupaná propasírovaná rajčata a protlak. Osolíme, osladíme, trochu octa.
Dusíme, dokud se vše nerozpadne, občas můžeme podlít. Vyndáme koření i bobkové listy a vše komplet rozmixujeme. Přecedíme. Čistou omáčku zahustíme hladkou moukou ve vodě a necháme ještě povařit.
Znovu můžeme dochutit ostrým kečupem, sůl, cukr, může být i maggi. A nakonec to hlavní - do hotové omáčku zamícháme smetanu ke šlehání. Podáváme s nejlépe domácím houskovým knedlíkem.