Sádlové rohlíky bez lepku, mléka a vajec recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Na kvásek:
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce bezlepkové mouky
- 100 ml vlažné vody
- Na těsto:
- 500 g bezlepkové mouky Schär Mix B
- 60 g sádla
- 1/2 lžičky soli
- 350-400 ml vlažné vody
Postup Sádlové rohlíky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, lžíce mouky a vlažné vody zaděláme kvásek a necháme ho asi 10 minut na teplém místě vzejít.
Mouku promícháme se solí, vlijeme rozpuštěné sádlo, nakynutý kvásek a vlažnou vodu a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto.
Vodu přidáváme po částech, v původním receptu bylo 400 ml, já jsem dala o trochu méně.
Těsto necháme hodinu až hodinu a půl na teplém místě vykynout.
Poté ho rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh, který rádýlkem nařežeme na čtvrtiny (trojúhelníky).
Rohlíky vytvarujeme tak, že vzniklý trojúhelník začneme rolovat od základny ke špičce, poté rolku ohneme do tvaru rohlíku a zahneme jí špičky dovnitř.
Hotové rohlíky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 15 minut odpočinout.
Poté je potřeme vodou, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 240-250 °C.
Na dno trouby umístíme hrnec s vodou, která zajistí v troubě dostatečnou vlhkost.
Rohlíky pečeme do zrůžovění, přibližně 15 minut. Díky přidanému sádlu vydrží dlouho vláčné.