Ryba hříbky plněná, na másle smažená recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 2 ryby dle chuti (makrela, okoun, pstruh...) -vykuchané, očištěné, bez hlav, cca 2 x 300 g
- sůl
- mletý pepř nebo drcený kmín
- hladká mouka na obalení
- 80 g másla + 2 lžíce oleje
- Náplň:
- cca 140 g čerstvých hříbků (pokrájených, spařených a okapaných)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- ořech másla
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- tymián (nebo majoránka)
- necelá lžička polohrubé mouky
Postup Ryba hříbky plněná, na másle smažená
Postup přípravy receptu
-
Náplň: na ořechu rozpuštěného másla osmažíme dosklovata na nudličky pokrájenou cibuli. Přidáme jemně nasekaný česnek a dle chuti drcený kmín a lístečky tymiánu. Vše necháme provonět a poté přimícháme houby (na plátky pokrájené, ve vodě spařené a scezené). Vše krátce podusíme na mírném ohni pod poklicí. Pak směs zaprášíme polohrubou moukou (udělá směs kompaktnější), promícháme, dle chuti osolíme a opepříme, zaklopíme a necháme zchladnout.
Vykuchané ryby, zbavené hlav a ploutví rozevřeme, osolíme, opepříme nebo ochutíme drceným kmínem (případně obojí) a naplníme zchladlou hříbkovou směsí. Bříška uzavřeme jehlicí nebo zašijeme. Takto připravené ryby obalíme v hladké mouce a ne příliš zprudka smažíme z obou stran dozlatova v pánvi s rozpuštěným máslem (olej dáváme proto, aby se máslo nepřepalovalo). Rybu lze připravit též v troubě.
Podáváme s bramborami (šťouchaná, petrželové...) nebo čerstvým pečivem či chlebem.