Rudlovy raženky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- na poliš:
- 135 g vlažné vody
- 5 g sladěnky (asi 1/2 lžičky)
- 7 g droždí
- 100 g hladké mouky
- Dále:
- 130 g vody
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 30 g oleje
- 100 g pšeničné mouky chlebové
- 300 g hladké mouky
Postup Rudlovy raženky
Postup přípravy receptu
-
Vodu se sladěnkou a droždím prošleháme, aby se kromě rozmíchání do směsi dostal i vzduch a vešleháme hladkou mouku – výsledné těstíčko je řídké a hlaďounké. Zakryté ho necháme na teplém místě kvasit 2 hodiny.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které je potřeba nechat v teple dobře nakynout (60-90 min). Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.
Vykynuté na vále propracujeme (pokud je třeba, lehce podsypneme), rozdělíme na dílky – raženky jsou menší, udělala jsem jich 12. Z každého kousku těsta uděláme tuhou bulečku, po 10 minutovém odpočinku je narazíme a vrchní, omoučenou a oraženou stranou, položíme na plech s pečící fólií kynout.
Necelou čtvrthodinku před pečením raženky otočíme zpět, necháme dokynout, pak potřeme vodou, sypneme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (210-200°C/13-17min).