Rizoto s uzenými kuřecími špalíčky, zeleninou a omáčkou recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 6 kusů uzených kuřecích horních stehen
- 1 mrkev
- 1 velká cibule
- 2 jarní cibulky
- olivový olej
- bílý pepř
- sůl
- bylinky dle vlastní chuti
- ½ dl vody
- Dále:
- jasmínová rýže
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 hrsti hrášku
- sterilované cuketky, nebo okurky
- sůl
- bílý pepř
- 5 lžic smetany (15% Rama)
Postup Rizoto s uzenými kuřecími špalíčky, zeleninou a omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Obě mrkve očistíme, jednu nakrájíme podélně na tenké plátky a druhou na malé kostičky. Stonky řapíkatého celeru zbavíme vláken a nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a jarní cibulku na špalíčky.
Pekáč vytřeme olivovým olejem, vyskládáme kolečky cibule, plátky mrkve, na to dáme uzená horní stehna, jarní cibulku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, podlijeme vodou a přikryté dáme péct. Prvních 15 minut pečeme na 200 °C, pak teplotu stáhneme na 100 °C a pečeme cca 40 minut, až je vše měkké.
Mezitím dáme vařit rýži dle návodu na obalu a rovněž uvaříme kostičky mrkve s řapíkatým celerem v osolené vodě do měkka.
Upečená stehna vykostíme, nakrájíme na menší kousky a dáme zatím bokem do tepla.
Odstraníme bylinky, přidáme smetanu a vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a je-li potřeba, osolíme a opepříme (pepřem nešetříme).
Nakonec vše spojíme: rýži, maso, mrkev, řap. celer, hrášek, cuketky. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě osolíme, opepříme.
Servírujeme s omáčkou, zdobené cuketkami a nějakou bylinkou.