Risotto s hlívou ústřičnou, hráškem a crème frâiche recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- Na základní risotto potřebujete:
- 400 g kulatozrnné rýže na risotto (Arborio) - rýži neproplachujte, musí v ní zůstat veškerý škrob
- 1 až 1 a půl litru silného vývaru (použila jsem zeleninový);ideálně teplý
- sklenka bílého vína (které jsem tentokrát neměla)
- 2 menší cibule
- 50 - 70 g másla
- hrst strouhaného parmezánu
- Dále můžete přidat:
- 200 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 150 - 200 g hlívy ústřičné
- jako bonus jsem dnes měla crème frâiche (použijte opravdu jen crème frâiche, rozhodně ho nenahrazujte kysanou smetanou, která je příliš kyselá na rozdíl od jemného crème frâiche)
- olivový olej k podávání
Postup Risotto s hlívou ústřičnou, hráškem a crème frâiche
Postup přípravy receptu
-
Nakrájejte si cibulku (nemusí být příliš najemno). Osmahněte ji na olivovém oleji, až začne zlátnout, přisypejte k ní rýži a osmahněte ji (tak dvě tři minutky). Ztlumte plamen a začněte POSTUPNĚ rýži podlévat vývarem (vždy tak dvě sběračky, nechte vývar odpařit a znovu přilijte;rýži musíte míchat, nenechte ji spálit - nebojte do 20 minut je uvařená), pokud máte víno, podlijte rýži nejprve vínem, nechte jej odpařit a poté začněte podlévat vývarem.
Po uvaření rýže (rýže je měkká ale ne rozvařená, zrníčka stále drží tvar) jsem tentokrát přidala hrášek, na másle a s česnekem osmahnutou hlívu ústričnou a na zjemnění crème frâiche. Nakonec zjemněte máslem a dolaďte parmezánem. Hrnec přikryjte pokličkou, máslo a sýr se krásně rozpustí, chutě se prolnou.
Na talíři ozdobte parmezánem a zakapejte olivovým olejem.