Řezy OŘBEZ recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

5 ks vejce
120 g pomletých vlašských ořechů
100 g polohrubá mouka
1/2 lžíce kakaa
2 pl medu
3 pl griotky (nebo bezinkového likéru)
2 pl vody
1/2 prášku do pečiva
3 špetky soli
1 plechovka kompotovaného ovoce (820 g)
Poleva:
100 g hořká čokoláda
30-40 g másla
Krém:
2 ks smetanu ke šlehání (celkem 400-500 ml)
2 ks zakysaná smetana (celkem 700 ml)
1 pl citronové šťávy
1 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky, cukr, med, likér a horkou vodu vyšleháme šlehačem (asi 10 minut) do husté pěny, poté přidáme rozpuštěné máslo a šleháme další 2 minuty. Mouku, ořechy, kakao a prášek do pečiva promícháme a za postupného míchání pomalu přisypáváme do vyšlehané směsi. Nakonec vmícháme tuhý vyšlehaný sníh se solí. Těsto nalijeme na máslem (nebo olejem) vymazaný plech a pečeme asi 20 minut na 160°C, až do jemného zhnědnutí. Po té vyndáme a necháme vychládnout.

  2. Rozpustíme si čokoládu s máslem nebo čokoládovou polevu a nalijme na vychladlý korpus a necháme jemně zatuhnout. Na to naskládáme odkapané ovoce (dle chuti). Nejlépe se mě osvědčily kompotované broskve pokrájené na plátky nebo vypeckované kompotované višně. Pokud dáváte višně, ideální jemně zakapat griotkou.:-)

  3. Krém: Vyšleháme šlehačku do husta do které vmícháme zakysanou smetanu s 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící medu. Tuto směs nalijeme na ovoce a zarovnáme stěrkou. Povrch posypeme kakaem a dáme do lednice ideálně do rána ztuhnout, aby se dal krásně krájet. Já osobně do rána nevydržím, tak alespoň na 2 hodiny.:-) Poznámka: Krému se může zdát být hodně, ale v lednici sedne dolů. Proč řezy OŘBEZ? - Ořechovo-bezinkový korpus. Tyto řezy na plechu určitě dlouho nevydrží:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!