Red Velvet Cake - Červený samet recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g hladké mouky (já jsem namíchala s polohrubou)
- 200-300 g cukru (jak je kdo zvyklý)
- 2 vajíčka (větší)
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce kakaa
- 110 g másla
- 240 ml podmáslí (může být i 12Oml bílého jogurtu a 120ml mléka)
- 1 lžička sody
- 1 lžička octa (nejlépe jablečného)
- červené barvivo - gelové, asi 0,5 lžičky
- vanilkový extrakt
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání (dala jsem méně)
- 100 g moučkového cukru
- Potahová hmota Smartflex velvet (aroma třešeň)
- ozdobné perličky
Postup Red Velvet Cake - Červený samet
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme si troubu na 175°C. Já jsem pekla zhruba na 160°C pomaleji asi 45minut.
Dortovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou.
Nejprve smícháme mouku, sůl a kakao(doporučuji prosít).
V jiné nádobě smícháme podmáslí s červeným barvivem.
Vyšleháme změklé máslo s cukrem, za stálého šlehání přidáme po jednom celá vajíčka a vanilkový extrakt.
Nakonec postupně všleháme na střídačku mouku a podmáslí (po částech).
Lžičku sody zalijeme v malém hrníčku octem, směs vzkypí a ihned ji nalijeme na těsto a jemně vmícháme.
Směs vlijeme do připravené formy a pečeme.
Respektujte svoji troubu a přizpůsobte dobu pečení.
Po dopečení necháme korpus vychladnout, poté příborovým nožem oddělíme od formy. Je dobré dort překlopit vzhůru nohama - vrch dortu je potom krásně rovný. Dáme vychladnou do lednice.
V lednici nechejte dort odpočívat min. 2 hodiny (neměla jsem čas - chladil se jen hodinu, ale i tak byl dobrý).
Korpus prokrojíme a naplníme připraveným krémem.
Opět jsem dala zchladit do lednice a připravila jsem si hmotu na potažení dortu. Hmotu stačilo jen propracovat rukama a poté jsem ji vyválela na tenký plát, přehodila přes korpus a uhladila.
Zbytky hmoty jsem odřezala a dort nazdobila dle možností