Řecko-italský ring (slaný koláč) recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- sušené droždí (množství pro 500 g mouky)
- 1 lžička soli
- 1 kávová lžička cukru
- 6 čajových lžiček oleje
- 230 ml vody
- Náplň:
- 2 lilky
- 1 cuketa
- 200 g sýra Fetta
- 100 g Mozzarelly
- 3 lžičky tymiánu
- 3 celá vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 velké cibule
- 0,5 dl mléka
Postup Řecko-italský ring (slaný koláč)
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme s ostatními sypkými surovinami, pak přilijeme olej a vodu. Vytvoříme kompaktní těsto, poprášíme moukou, přikryjeme je utěrkou a necháme hodinu kynout.
Lilky omyjeme, nakrájíme na centimetrové plátky, nasolíme a necháme hodinu vypotit.
Na oleji opečeme do zlatova nejprve lilky, pak na tenká kolečka pokrájenou cuketu a nakonec do zlatova i na měsíčky nakrájenou cibuli. Směs vychladíme.
V míse smícháme na drobno pokrájené sýry s vajíčkem, mlékem a pepřem, poté osolíme.
Těsto za pomoci trochy hladké mouky vyválíme přímo na plechu vyloženém pečicím papírem do obdélníku. Posypeme je cibulí, pak přidáme cuketu a na kousky (cca 2 x 1 cm) nakrájené lilky. Osolíme a posypeme tymiánem. Pak na zeleninu lžičkou rovnoměrně navrstvíme sýrovou směs.
Pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 30-40 minut. Pokud začíná těsto během pečení z vrchní strany moc zlátnout, přikryjeme je alobalem. Vyjmeme z trouby, necháme 5 minut odpočinout a krájíme na porce.